Helt siden Mark Zuckerberg grunnlagt Facebook i hans Harvard University hybel i 2004, har selskapet okkupert midlertidig, leid plass. Nå er Facebook for første gang sin egen utleier etter å ha flyttet inn i en ny campus i Menlo Park.



Det betyr at det sosiale nettverksselskapet, som aldri er redd for å bruke kontorene sine til å kringkaste sin oppkomne hackeridentitet, tar selvutfoldelse til et nytt nivå. Fra å eksponere strukturelle stålbjelker, og tilby dem for ansattes graffiti, til å velge blank kryssfiner som takmateriale over ansattes gangveier, Facebooks pågående transformasjon av det nedknappede tidligere Sun Microsystems campus er ment å telegrafere at selskapet selv forblir et arbeid i framgang.

Dette er ferdig. Vel, det er faktisk uferdig, sa Facebook-eiendomssjef John Tenanes, og pekte på permanente utskårne vegger og tak da han ga denne avisen en av de første innsiden av Facebooks nye utgravninger. Fordi jobben vår aldri blir gjort. Vi er bare 1 prosent av reisen. Det er det Marks mantra er: Vi er bare 1 prosent med på endringene Facebook håper å bringe til Internett.





Estetikken bak det som snart vil bli Facebooks første permanente hjem sier mye om selskapets verdier og tro – inkludert følelsen av at det haster.

Allerede har rundt 500 Facebook-ansatte, inkludert selskapets juridiske og finansavdelinger, flyttet til Menlo Park. Tenanes' oppgave er å fullføre renoveringen av nok av det ni-bygg tidligere Sun-komplekset til å huse ytterligere 1400 ansatte innen utgangen av året, med arbeid på resten av det eksisterende campus som skal være ferdig neste sommer. Dette vil tillate det raskt voksende selskapet å romme 3600 arbeidere.



Vi er litt under pistolen her, erkjente Tenanes, stående i den 1200 fot lange gårdsplassen som vil være den sentrale arterien, der utsikten denne uken ble dominert av skitt, anleggsutstyr og halvmalte bygninger.

I en tidsplan som gir ett mål på Facebooks vekst, håper selskapet å bygge en helt ny West Campus over Willow Road fra hovedcampus, og få godkjenning til å huse til sammen 9400 arbeidere innen første kvartal 2014.



Som på andre Facebook-kontorer rundt om i verden, er alle overliggende varme- og kjølekanaler utsatt, med strøm- og datakabler hengende fra taket til individuelle arbeidsplasser.

For å fremme samarbeid har ikke Facebook-ansatte kontorer eller avlukker; praktisk talt alle jobber side om side ved lange, udelte bord.



I Menlo Park har Facebook imidlertid tatt det uferdige blikket enda lenger. Ansatte kan skrive på veggen, slik de gjorde i Palo Alto-hovedkvarteret. Men på den nye campusen har det sosiale nettverket med 800 millioner medlemmer lagt til tavler fra gulv til tak der ansatte har flere muligheter for selvuttrykk – inkludert, som en person hadde skrevet med blått kritt denne uken, Don't be Googly, et skjevt stikk i Facebooks største rival.

Det er et veldig kult nytt rom, sa Rob Lauer, en Facebook-ansatt som gikk gjennom en av bygningens ganger på et skateboard mens han var på pause. Det føles veldig hacky fordi det er mye bygging som pågår - men det er Facebook.



Tenanes og designteamet hans har forsøkt å fremheve en elendig ærbødighet, en improvisatorisk gjør-det-selvisme som kjennetegner datahackerkulturen Facebook omfavner.

Facebook, for eksempel, vil ikke fjerne Sun Microsystems-logoen fra mange dører som er igjen fra den tidligere eieren. Tenanes vil bare si at Sun-logoene er gjenstander fra en tidligere tid i Silicon Valley. De er også en skarp påminnelse til ansatte om skjebnen til teknologiselskaper som ikke klarer å lede innovasjonsbølgen.

Fra General Motors hovedkvarter i Detroit til Chrysler Building i New York, har selskaper lenge brukt arkitektur for å kringkaste merkevaren sin, sa Alan Hess, en arkitekt og arkitekturkritiker for denne avisen.

Facebook-hovedkvarteret er veldig forskjellig fra det nye eple ( AAPL ) hovedkvarter ville være, som er ekstremt kontrollert arkitektur, men Facebook bruker også arkitektur for å projisere merkevaren sin eksternt, i tillegg til å overføre sin kultur internt, sa Hess. Det er arkitektur som et styringsverktøy.

Gjennom den sentrale gårdsplassen prøver Tenanes og designere hans å bringe en følelse av sted til campus. Den sentrale gårdsplassen vil få en frittstående grillhytte i tre, og den lange gårdsplassen vil bli foret med ting som mat- og kaffestander, walk-up laptop-reparasjonsdisker og muligens plass til en fastboende kunstner.

Det er kanskje passende at Facebooks store mann på campus får mest sosial arbeidsplass - i første etasje vendt mot den bjørkekantede plassen som er det bredeste området på den 5 mål store gårdsplassen.

Dette vil bare være et åpent torg, sa Tenanes, som står i jorda utenfor det som vil bli administrerende direktør Zuckerbergs nye arbeidsplass i slutten av desember. Det vil være helt et sted å henge ut.

Kontakt Mike Swift på 408-271-3648. Følg ham kl Twitter.com/swiftstories , Facebook og se hans Google+ profil.

Facebooks nye graver

En 'gjenbruk'-etos: Facebook inkorporerer resirkulerte byggematerialer når det er mulig. Klatretau etterlatt av Sun i treningssenteret har blitt gjenbrukt som hengende romdeler.
Energieffektivitet: Facebook sikter mot LEED Gold
effektivitet. Komplekset vil ha et karbonavtrykk som er 75 prosent mindre enn det tidligere Sun-campus, selv om mange flere mennesker vil jobbe der.
Skrappe respektløshet: Ansatte stemmer på navn på konferanserom. Den juridiske avdelingens tvinnede konferanserom er If It Does Not Fit and You Must Acquit – formulering som O.J. Simpson-advokat Johnny Cochran ville elske.
All-inclusive campus: Fordi campus er noe fjernt fra sentrum av Menlo Park, blir det utformet med nok restauranter og andre fasiliteter som ansatte ikke trenger å forlate ved lunsjtid.